Skip links
Güvenli ERP Entegrasyonu

Güvenli ERP Entegrasyonu

Farklı sistemler arasında entegrasyon doğru kurgulanmadığında potansiyel riskleri de beraberinde getirebilmektedir. Özellikle şirketler de kullanılan ERP sistemlerine dışardan veri entegre etmek isterken çok dikkatli olmak gerekir. Yanlış ve güvenlik önlemleri alınmadan kurgulanan bir entegrasyon süreci kurumu dışardan saldırıya açık ve sistemlerinde ki verileri tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya bırakır.

Entegrasyon sırasında tercih edilmesi gereken önemli kriterlerden bir tanesi entegrasyonun gerçekleşeceği ERP sisteminin bir API sunmasıdır. ERP sistemi bir API sunuyorsa bu API’ın kullanılması entegrasyon sürecini stabil ve ERP sistemine aktarılan verilerin sistem genelinde ki bütünlüğünü temin etmesi açısından öncelikli tercih edilmelidir. Alternatif olarak ERP üreticilerinin oluşturduğu SDK ya da DLL gibi çözümlerde tercih edilebilir. API, SDK ya da DLL gibi ERP üreticisi tarafından entegrasyon yapmak isteyen firmalara sunulan çözümler ERP üreticisinin güvencesi altında olduğundan aktarılan verinin ERP sisteminde başka alanları etkilemeyeceğinden emin olunur.

API, SDK ya da DLL gibi ERP üretici tarafından çözüm sunulmuyorsa, bu gibi durumlarda entegrasyon için direk olarak veritabanına kayıt yazma yolu tercih edilir. Direk veritabanına kayıt yazma işi verinin aktarılacağı ERP sistemini iyi bilen kişiler tarafından yapılması gerekir. Aksi halde ERP sisteminde verilerin kaybolması / bozulmasına sebep olabilir.

Entegrasyon sürecinde verilerin entegre edileceği sisteme erişim yönteminin yanında bu entegrasyon için şirket ağına nasıl erişileceği de son derece önemlidir. Eğer yerel bilgisayarda (şirket ağında olan bir bilgisayar) çalışan bir masaüstü uygulaması bu entegrasyon sürecini yönetecekse şirket ağındaki bilgisayar ile ERP sistemi API ya da veritabanı arasında gerekli erişim sağlandıktan sonra entegrasyon yapılır. Fatkat gelişen teknoloji ve değişen kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alındığında sabit bir bilgisayarda çalışan bir masaüstü uygulaması günümüz erişilebilirlik ihtiyacını karşılayamamaktadır.

Güvenli ERP Entegrasyonu

Web uygulamalarına her yerden erişimin mümkün olması ve artık bir masaüstü uygulamanın sunabileceği bir çok avantajı da sunabiliyor olmasıyla, masaüstü uygulamaları artık web ortamına taşınmaktadır. Aylık kiralanabilen ve bulut ortamında hizmet veren web uygulamaları firmalara maliyet etkin bir çözüm ve yüksek erişilebilirlik imkanı sunmaktadır.

Şirket ağı dışında olan web uygulaması şirket ağı içesisinde ki ERP sistemine entegre edilecekse, entegrasyon için içerde çalışan ve web uygulamasıyla SSL bağlantısıyla haberleşecek bir servisin olması veri güvenliği açısından sonra derece önemlidir. Entegrasyon güvenlik öncelikli uygulama tasarımı yapılmadığında dışardan şirket ağına port açma ya da direk veritabanı erişimi açma gibi yöntemler izlenebilmektedir. Bu tür yöntemler şirket siber güvenliğini tehlikeye atmakta ve büyük sıkıntılar oluşturma potansiyeline sahiptirler.

EQLEM ERP entegrasyonlarını; yerel ağınızdan ERP sistemine erişimi olan sisteme kurulan servisi kullanarak bulut sistemlerimizle güvenli bağlantı kurarak gerçekleştirir. Dışardan içeriye siber günveliği zaafiyete uğratabilecek bir gereksinimimiz bulunmamaktadır. Bu servisin çalışacağı sistem yalnızca internete çıkabilecek kadar yetkilendirilmesi yeterlidir.

EQLEM entegrasyon servisi ERP sisteminize ait hali hazırda varsa API, SDK veya DLL kullanarak ya da direk veritabanı erişimi yaparak entegre olmaktadır. Bulut servislerimizden cari, stok gibi tanımlama bilgileri veya sipariş, fatura, tahsilat gibi evrak kayıtları ERP sistemine entegre edilebilmektedir. Ayrıca EQLEM ERP sisteminizdeki cari, stok, depo ve benzeri tanımlanmış verileri entegrasyon servisiyle bulut uygulamamıza gönderir ve bulut web uygulamamızdan daha önce tanımlarını yaptığınız sabit bilgileri tekrar tanımlamak zorunda kalmazsınız. Çift yönlü senkronizasyon sayesinde EQLEM ve ERP sisteminiz arasında veri tutarlılığı sağlanır.

Stok,cari, depo gibi sabit tanım bilgilerinin haricinde irsaliye, fatura gibi evrak hareket bilgileri de EQLEM’e aktarılabilmektedir. Eğer e-belge (e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye,e-müstahsil makbuzu) kullanıcısıysanız ERP sisteminizden alacağınız bu hareketleri direk e-belgeye dönüştürebilir ve dilediğiniz özel entegratör ile gönderimini sağlayabilirsiniz. EQLEM birden fazla özel entegratör servislerine direk entegrasyon gerçekleştirdiğinden, uygun maliyetli entegratörü seçme imkanı sunarak hem tasarruf etmenizi sağlar hemde tek portal kullanarak tüm e-belge süreçlerini yönetmenize imkan verir.

Leave a comment

thirteen − eight =

Sohbet Başlat
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Scan the code
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Keşfet
Kaydır